Transformatörlerin Paralel Çalışması

Paralel transformatörler – Siemens

Çoğu transformatörler paralel olarak monte edilmiş, aynı kVA’ya sahipendüstriyel ve ticari tesislerdeki elektrik mühendislerinin dolaşımdaki akımları ve yük paylaşımını anlamalarını zorlaştıracak oranlar ve empedanslar

Sistemler zaman içinde değiştikçe ve transformatörler değiştirildikçe veya eklendikçe, kullanıcıların farklı parametreler kullanarak paralelleme transformatörlerinin etkisini bilmeleri gerekir.

.

İki veya daha fazla trafoyu paralel olarak çalıştırma ihtiyacı genellikle aşağıdakilerden kaynaklanır:

– Yük büyümeMevcut bir trafonun kapasitesini aşan
– Bir büyük transformatör için alan eksikliği (yükseklik)
– Bir güvenlik ölçüsü (aynı anda başarısız olan iki trafo olasılığı çok düşük
– Kurulum boyunca standart boyutta bir transformatör kullanılmasıÜst

Toplam güç (kVA)

İki veya daha fazla olduğunda mevcut toplam güç (kVA)Aynı kVA dereceli transformatörler paralel bağlanır, yüzdelik empedansların hepsinin eşit olması ve voltaj oranlarının aynı olması şartıyla bireysel derecelendirmelerin toplamına eşittir.

Eşitsiz kVA dereceli transformatörlerGerilim oranlarının aynı olması ve yüzde empedanslarının (kendi kVA derecelerinde) aynı olması veya neredeyse hemen hemen aynı olması koşuluyla, pratik olarak (ancak tam olarak değil) derecelendirmelerine göre yükleyin.

Bu gibi durumlarda, toplamiki derecelendirmenin toplamı normalde mevcuttur. KVA değerleri 2: 1’den fazla farklılık gösteren transformatörlerin sürekli paralel olarak çalıştırılmaması önerilir.

Paralel işlem için gerekli şartlar

Tüm paralel üniteler tedarikçiden temin edilmelidir.Aynı ağ Paralel trafoların ikincil devreleri arasında değiştirilebilecek kaçınılmaz sirkülasyon akımları aşağıdakileri sağlayacak şekilde önemsiz derecede küçük olacaktır:

  • Transformatörlerden paralelleştirme noktasına kadar sekonder kablolama yaklaşık olarak eşit uzunluk ve özelliklere sahiptir.
  • Transformatör üreticisi, transformatörlere yönelik görev hakkında tam olarak bilgilendirilir, böylece:
    – Birkaç transformatörün sarım konfigürasyonları (yıldız, delta, zikzak yıldız), primer ve sekonder voltajlar arasında aynı faz değişikliğine sahiptir
    – Kısa devre empedansları eşittir veya% 10’dan az farklılık gösterir
    – İlgili fazlar arasındaki voltaj farkları% 0,4’ü geçmemelidir
    – Yük ve yüksüz kayıpları optimize etmek amacıyla imalatçıya kullanım koşulları, beklenen yük döngüleri vb. İle ilgili tüm olası bilgiler verilmelidir.

Ortak sarma düzenlemeleri

Şekil B21: Bir Dyn 11 transformatörü üzerinden faz değişimi

Şekil B21: Bir Dyn 11 transformatörü üzerinden faz değişimi

Tarif edildiği gibi 4.4 “Elektriksel özellikler-sarma konfigürasyonları” birincil, ikincil ve üçüncül sargılar arasındaki ilişkiler şunlara bağlıdır:

  • Sargı tipleri (delta, yıldız, zikzak)
  • Faz sargılarının bağlantısı

Sargıların hangi uçlarına bağlı olarakYıldız noktası (örneğin), bir yıldız sarımı, yıldızları oluşturmak üzere zıt uçlar birleştirilirse üretilenlere göre 180 ° kaymış gerilimler üretecektir.

Benzer 180 ° değişiklikler delta sarımları oluşturmak için faz-faz bobinlerini birleştirmenin iki olası yolunda meydana gelirken, dört farklı zikzak bağlantısı kombinasyonu mümkündür.

  • İkincil faz gerilimlerinin, karşılık gelen birincil faz gerilimlerine göre faz kayması.

Daha önce belirtildiği gibi, bu yer değiştirme (değilsesıfır) her zaman 30 ° ‘nin katı olacaktır ve yukarıda belirtilen iki faktöre, viz sargı tipine ve faz sargılarının bağlantısına (yani polaritesine) bağlı olacaktır.

En yaygın dağıtım transformatörü sargı konfigürasyonu, Dyn 11 bağlantısıdır (bkz. Şekil B21).

KAYNAK: Schneider Elektrik